Sposób przygotowania:
Lasagne z kiełbasą i czerwoną fasolką.
Na samym początku ugotować płaty lasagne w osolonej wodzie starając się, aby wyszły al dente, nie rozgotowały się. Ugotowane płaty makaronu odcedzić i zostawić chwilę do przestygnięcia. Kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek obsypując podczas podsmażania solidną dawką lubczyku i oregano. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na jego spodzie ułożyć dwa plastry makaronu lasagne, które przykryć dwoma plastrami żółtego sera. Fasolkę z puszki odcedzić i opłukać, a następnie przełożyć na ułożone wcześniej na spodzie naczynia plastry makaronu i sera. Ząbki czosnku drobno posiekać i połową z całej posiekanej ilości czosnku posypać wyłożoną czerwoną fasolę. Na fasoli z czosnkiem ułożyć kolejne dwa płaty makaronu i na nie kolejne dwa plastry sera. Na drugą ułożoną warstwę sera i makaronu wyłożyć wcześniej podsmażoną kiełbasę. Na wierzchu kiełbasy ułożyć końcową warstwę ostatnich dwóch płatów makaronu lasagne i na sam wierzch położyć trzy plastry żółtego sera. Zapiekankę posypać z góry resztą posiekanego czosnku i słodką, mieloną papryką. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez 25 minut pod przykryciem i przez kolejne 5 minut na koniec zdejmując wieko żaroodpornego naczynia.