Sposób przygotowania:
Lasagne z kurczakiem i warzywami
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cebulki dymki pokrojone w plasterki i seler także posiekany w plasterki oraz listki laurowe. Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do 2-3 minuty, odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem , podsmażamy na małym ogniu. W trakcie dodajemy czosnek przciśnięty przez praskę oraz cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Do garnka wrzucamy 3 łyżki masła, mąkę oraz przelewamy przez sito mleko, zagotowujemy całość, cały czas mieszamy dokładnie. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 3 minuty. Odlewamy 1,5 szklanki sosu, do pozostałego sosu w garnku wrzucamy połowę sera, warzywa z patelni, brokuły,pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy:pieprz,vegetę, paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Na dno naczynia wylewamy połowę sosu z garnka,następnie układamy 3 płaty makaronu, potem drugą połowę sosu i znowu 3 płaty makaronu. Na wierzch wlewamy sos odłożony w szklance (tak aby przykryć makaron),posypujemy resztą sera i zapiekamy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)