BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Lasagne z pieczarkami pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów.Tym razem z nadzieniem pieczarkowym.

Lasagne z pieczarkami pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z pieczarkami pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z pieczarkami pod beszamelem
Gotujemy wodę uprzednio posoloną . Wrzucamy po jednym płacie makaronu i chwilę go gotujemy około 2-3 minut . Robimy farsz pieczarkowy:pieczarki myjemy , ścieramy na tarce , na dużych oczkach . Wlewamy olej , wsypujemy sól i resztę przypraw , mieszamy i zostawiamy na 5-6 minut , aby pieczarki się przegryzły . Robimy sos beszamelowy:2 łyżki masła topimy w rondelku , dodajemy mąkę i dolewamy po trochu mleko . Sos solimy i doprawiamy gałką muszkatołową . Na dno małej , prostokątnej foremki wylewamy parę łyżek sosu , kładziemy pierwszy płat makaronu , wykładamy pieczarki , polewamy sosem i czynność tę powtarzamy , aż do wyłożenia wszystkiego makaronu . Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym , żółtym serem . Pieczemy w 180-190 stopniach C około 25-30 minut.
Lasagne z pieczarkami pod beszamelem
W garnku gotujemy po kolei płaty makaronu.
Lasagne z pieczarkami pod beszamelem
Pieczarki ścieramy na tarce i przyprawiamy .
Lasagne z pieczarkami pod beszamelem
W rondelku robimy sos beszamelowy , doprawiamy gałką muszkatołową i solą .
Lasagne z pieczarkami pod beszamelem
W prostokątnej , małej foremce układamy płaty , smarujemy farszem .

Tagi:

sery ser