Sposób przygotowania:
Lasagne z pieczarkami pod beszamelem
Gotujemy wodę uprzednio posoloną . Wrzucamy po jednym płacie makaronu i chwilę go gotujemy około 2-3 minut . Robimy farsz pieczarkowy:pieczarki myjemy , ścieramy na tarce , na dużych oczkach . Wlewamy olej , wsypujemy sól i resztę przypraw , mieszamy i zostawiamy na 5-6 minut , aby pieczarki się przegryzły . Robimy sos beszamelowy:2 łyżki masła topimy w rondelku , dodajemy mąkę i dolewamy po trochu mleko . Sos solimy i doprawiamy gałką muszkatołową . Na dno małej , prostokątnej foremki wylewamy parę łyżek sosu , kładziemy pierwszy płat makaronu , wykładamy pieczarki , polewamy sosem i czynność tę powtarzamy , aż do wyłożenia wszystkiego makaronu . Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym , żółtym serem . Pieczemy w 180-190 stopniach C około 25-30 minut.