beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Lasagne z  wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Lasagne z  wołowiny

Składniki:

Lasagne z  wołowiny

 

  • 30 dag wołowiny,
  • 5  dag ostrego startego sera żółtego,
  • 30 dag mąki,
  • jajka,
  • 10 dag boczku surowego,
  • 15 dag cebuli,
  • 20 dag selera,
  • 20 dag marchwi,
  • 20 dag pietruszki,
  • 5  łyżek oliwy,
  • wywar z  warzyw lub rosół,
  • majeranek,
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Lasagne z  wołowiny
Do przesianej mąki dodać jajka i  trochę wody, zarobić i  zagnieść ciasto jak na makaron. Starannie wyrobić i  rozwałkować na placek grubszy niż na makaron. Pokroić go w  kwadraty o  boku kilku centymetrów, włożyć je do wrzącej wody, osolić, obgotować. Po wypłynięciu kawałków ciasta na wierzch, odcedzić i  przepłukać ciepłą wodą. Warzywa umyć, oczyścić i  utrzeć na tarce lub zemleć w  maszynce, osolić, włożyć do garnka i  dodać tłuszcz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Mięso z  boczkiem oczyścić, pokroić i  zemleć w  maszynce, po czym dodać do warzyw kiedy warzywa zaczną się zarumieniać podczas duszenia. Czas duszenia ok. 30 min., często mieszać. W końcu duszenia zalać rosołem i  przyprawić solą, pieprzem i  majerankiem. Sos wymieszać z  ugotowanym ciastem i  dusić do momentu kiedy ciasto całkiem wchłonie płyn. Po wyjęciu, posypać startym serem i  pietruszką. Podawać jako potrawę samodzielną lub jako przystawkę.