Sposób przygotowania:
Lasagne z wołowiny
Do przesianej mąki dodać jajka i trochę wody, zarobić i zagnieść ciasto jak na makaron. Starannie wyrobić i rozwałkować na placek grubszy niż na makaron. Pokroić go w kwadraty o boku kilku centymetrów, włożyć je do wrzącej wody, osolić, obgotować. Po wypłynięciu kawałków ciasta na wierzch, odcedzić i przepłukać ciepłą wodą. Warzywa umyć, oczyścić i utrzeć na tarce lub zemleć w maszynce, osolić, włożyć do garnka i dodać tłuszcz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Mięso z boczkiem oczyścić, pokroić i zemleć w maszynce, po czym dodać do warzyw kiedy warzywa zaczną się zarumieniać podczas duszenia. Czas duszenia ok. 30 min., często mieszać. W końcu duszenia zalać rosołem i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Sos wymieszać z ugotowanym ciastem i dusić do momentu kiedy ciasto całkiem wchłonie płyn. Po wyjęciu, posypać startym serem i pietruszką. Podawać jako potrawę samodzielną lub jako przystawkę.