Sposób przygotowania:
Lasagne ze szpinakiem wg agabi22
Z podanych składników ułożyłam 4 warstwy w foremce 20 x 30 cm. Do głębszej patelni przełożyć przecier pomidorowy, lekko podgrzać, dodać mięso. Razem dokładnie wymieszać i podsmażać. Dodać zioła prowansalskie, bazylię, sól , pieprz oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać, dodać krojone pomidory z puszki i dusić ok 10 minut. Szpinak przełożyć do rondla i rozmrażać na małym ogniu. Następnie dodać czosnek , przyprawy oraz 2 czubate łyżki mascarpone. ( można dodać więcej - ja miałam tylko tyle:)) Na nie żaroodpornego naczynia ułożyć makaron , polać sosem beszamelowym, wyłożyć 1/3 mięsa i przykryć serem. Kolejna warstwa jest taka sama. W warstwie 3 mięso zastąpić szpinakiem. Ostatnią czwartą warstwą jest mięso przykryte serem. Całą foremkę przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp 180 stopni. Następnie odkryć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podałam z pieczywem czosnkowym i sałatą. Smacznego:)