Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lasagne ze szpinakiem wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To jedna z naszych ulubionych jarskich lasagne

Lasagne ze szpinakiem wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne ze szpinakiem wg Alex

 

 

 

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • Musztarda, sól i pieprz do smaku

 

  • Płaty makaronu do lasagne
  • 200g sera żółtego
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Lasagne ze szpinakiem wg Alex
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić i przesmażyć na małej ilości oleju. Zdjąć na talerz lub miseczkę. Na tej samej patelni przesmażyć szpinak, odparować, dodać czosnek i ricottę, doprawić, wymieszać, dusić chwilę. Zrobić beszamel: z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać wodę i mleko, zagotować i doprawić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Przygotować wszystkie składniki i naczynie żaroodporne. Na dno naczynia wylać 2-3łyzki sosu beszamelowego, położyć 3 płaty makaronu, kilka łyżek sosu szpinakowego, następnie ułożyć makaron, polać beszamelem, wyłożyć połowę pieczarek, posypać garścią sera, znowu makaron, szpinak i tak dalej do zużycia wszystkich składników. Ostatnia warstwą powinien być beszamel posypany serem żółtym. Piec ok. 30 minut w 180st na koniec można podkręcić na 200 aby ser się ładnie przyrumienił.
Lasagne ze szpinakiem wg Alex
Cebulę i pieczarki obrać pokroić i przesmażyć na małej ilości oleju Zdjąć na talerz lub miseczkę
Lasagne ze szpinakiem wg Alex
Na tej samej patelni przesmażyć szpinak odparować dodać czosnek i ricottę doprawić wymieszać dusić chwilę
Lasagne ze szpinakiem wg Alex
Zrobić beszamel z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać wodę i mleko zagotować i doprawić Ser żółty zetrzeć na tarce Przygotować wszystkie składniki i naczynie żaroodporne
Lasagne ze szpinakiem wg Alex
Na dno naczynia wylać 2-3łyzki sosu beszamelowego położyć 3 płaty makaronu kilka łyżek sosu szpinakowego następnie ułożyć makaron polać beszamelem wyłożyć połowę pieczarek posypać garścią sera znowu makaron szpinak i tak dalej do zużycia wszystkich składników Ostatnia warstwą powinien być beszamel p