Sposób przygotowania:
Lasagne ze szpinakiem wg Alex
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić i przesmażyć na małej ilości oleju. Zdjąć na talerz lub miseczkę. Na tej samej patelni przesmażyć szpinak, odparować, dodać czosnek i ricottę, doprawić, wymieszać, dusić chwilę. Zrobić beszamel: z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać wodę i mleko, zagotować i doprawić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Przygotować wszystkie składniki i naczynie żaroodporne. Na dno naczynia wylać 2-3łyzki sosu beszamelowego, położyć 3 płaty makaronu, kilka łyżek sosu szpinakowego, następnie ułożyć makaron, polać beszamelem, wyłożyć połowę pieczarek, posypać garścią sera, znowu makaron, szpinak i tak dalej do zużycia wszystkich składników. Ostatnia warstwą powinien być beszamel posypany serem żółtym. Piec ok. 30 minut w 180st na koniec można podkręcić na 200 aby ser się ładnie przyrumienił.