Sposób przygotowania:
Laseczki Mikołaja
Z następujących składników - mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagniatam gładkie ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do temp. 175 stopni. Ciasto dzielę na połowę i do jednej części dodaję czerwony barwnik (tak aby ciasto zabarwiło się na czerwono lub różowo). Podsypuję blat delikatnie mąką.
Z ciasta formuję wałeczki. Skręcam je razem po jednym każdego koloru tworząc kształt zgiętych laseczek. Układam ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Piekę ok. 10 minut w 175 stopniach, nie doprowadzając do zarumienienia laseczek.
Piekarnik nagrzewam do temp. 175 stopni. Ciasto dzielę na połowę i do jednej części dodaję czerwony barwnik (tak aby ciasto zabarwiło się na czerwono lub różowo). Podsypuję blat delikatnie mąką.
Z ciasta formuję wałeczki. Skręcam je razem po jednym każdego koloru tworząc kształt zgiętych laseczek. Układam ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Piekę ok. 10 minut w 175 stopniach, nie doprowadzając do zarumienienia laseczek.