Sposób przygotowania:
Lawendowe motylki
Mikserem spieniłam miękkie masło, dodałam do niego przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty z niej sok oraz kwiaty lawendy. Najpierw miksowałam przez chwilkę mikserem, żeby wszystkie składniki się połączyły, a następnie szybko zagniotłam ciasto dłonią. Ciasto zawinęłam w folię i umieścić na pół godziny w lodówce. Schłodzone rozwałkowałam na podsypanym mąką pszenną na grubość ok. 5 mm i wycięłam foremką nieduże motylki. Wycięte ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160C termo obieg przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka oprószyłam cukrem pudrem. *Przepis zaczerpnęłam z bloga http://czympachnieuzakow.blox.pl/html ** MOJA RADA: dodać mniej skórki cytrynowej – ciasteczka będą mniej cytrynowe i stracą nieco goryczki.
misia5
edytaha
Dziękuję :) Misiu, przeprowadzaj się do Warszawy, będę mieć miłe sąsiedztwo :)
zewa
edytaha
Świetna wymiana Ewuniu! Ja nadal na diecie, dlatego jeszcze trochę cisteczek ocalało, bierz nawet kilka :)
zewa
:)
monikaT83
edytaha
Dziękuję podwójnie Monisiu :)
alaaa
edytaha
Pewnie kupiłaś razem z gazetą, jak ja? W komplecie jest jeszcze jedna, większy motylek :)
alaaa
Tak z gazetką.:)
edytaha
:)
reanja
edytaha
Oczywiście, że nie muszą, można poprzestać na wanilii i soku cytrynowym :)
iziona
edytaha
Iwonko, już podsyłam :)
iziona
Wpadł w moje sieci :) dziękuję :)
edytaha
:)
zbysiowa
edytaha
:D