edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lawendowe motylki

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo kruche, słodko-kwaśne z lekką nutką goryczki, ciasteczka bez jajek

Lawendowe motylki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lawendowe motylki

 

  • 150 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki żytniej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania i ewentualnego zagęszczenia ciasta
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 dokładnie wyszorowana i sparzona cytryna
  • łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lawendowe motylki
Mikserem spieniłam miękkie masło, dodałam do niego przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty z niej sok oraz kwiaty lawendy. Najpierw miksowałam przez chwilkę mikserem, żeby wszystkie składniki się połączyły, a następnie szybko zagniotłam ciasto dłonią. Ciasto zawinęłam w folię i umieścić na pół godziny w lodówce. Schłodzone rozwałkowałam na podsypanym mąką pszenną na grubość ok. 5 mm i wycięłam foremką nieduże motylki. Wycięte ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160C termo obieg przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka oprószyłam cukrem pudrem. *Przepis zaczerpnęłam z bloga http://czympachnieuzakow.blox.pl/html ** MOJA RADA: dodać mniej skórki cytrynowej – ciasteczka będą mniej cytrynowe i stracą nieco goryczki.
Lawendowe motylki
Do spienionego masła dodałam pozostałe składniki.
Lawendowe motylki
Dłonią szybko zagniotłam ciasto i odłożyłam je do schłodzenia.
Lawendowe motylki
Wycięte ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem.
Lawendowe motylki
Tak wyglądają ciasteczka bezpośrednio po upieczeniu.

Tagi:

ciasto