Sposób przygotowania:
Lazagne bolognese Lukrecji
Płaty makaronu gotujemy około 3 - 4 minuty, wyjmujemy szczypcami i schładzamy w misce z lodem i wodą. Układamy na ręczniku papierowym ( każdy osobno by się nie posklejały). Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się przyrumieni dodajemy mięso mielone i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory oraz przyprawy ( bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku) i dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozpadną i ładnie połączą z mięsem. Odparować delikatnie powstały farsz. Beszamel: Rozpuścić na patelni masło, dodawać po trochu mąkę energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką), smażyć na małym ogniu i mieszać aż mąka połączy się dokładnie z masłem tworząc gładki sos. Dodawać stopniowo mleko nadal mieszając i nie zdejmując sosu z ognia. Dodać gałkę oraz sól i pieprz. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Układać naprzemiennie płaty lasagne,beszamel, farsz i starty na grubych oczkach ser.Na samym wierzchu powinien znajdować się ser. Wstawiamy zapiekankędo piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Aby zapobiec przypaleniu się sera przykrywamy zapiekankę folią aluminiową( 5 minut przed wyjęciem lasagne zdejmujemy folię i przypiekamy odrobinę ser). Najlepiej kroić lasagne w kwadraty, po kilkunastu minutach od wyjęcia z pieca( zapobiegnie rozpadaniu się)