lazania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

lazania

Składniki:

lazania

 

  • 1 opakowanie makaronu lazania,
  • szczypta ;gałka muszkatołowa mielona,
  • 2 łyżki parmezanu startego,
  • 600 ml mleka,
  • 50 g mąki,
  • 50 g masła,
  • do smaku sól, pieprz,
  • 1 opakowanie małego koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml bulionu,
  • 2 puszki -Pomidory krojone z puszki,
  • 2 marchewki,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula biała,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 40 dkg żółtego sera
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

lazania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Najpierw sos bolognese. Pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, podsmażyć na oliwie z oliwek (około 3 minuty). Dodać mięso. Smażyć do momentu kiedy mięso przestanie być surowe. Zalać bulionem, dodać pomidory, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawić. Beszamel. Roztopić masło, dodać mąkę, mieszać przez około minutę. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko. Z powrotem na palnik i gotować aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dnie prostokątnego żaroodpornego naczynia rozlać cienką warstwę sosu bolognese i kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać garścią sera, wyłożyć makaronem i powtórzyć to aż będą co najmniej 3 warstwy makaronu. Ostatnią powinna być gruba warstwa sosu beszamelowego, pokrywająca całość dania. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony. Pod koniec pieczenia można jeszcze posypać żółtym serem.