LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Lazania 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienite połączenie makaronu, mięsa i sosu beszamelowego.

Lazania 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania 9

 

 

Sposób przygotowania:

Lazania 9
Płaty lazanii obgotować. Sprasowany czosnek obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso i podsmażać, aż równomiernie się zrumieni. Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz i bazylię, wymieszać i potrzymać na ogniu, aż mięso będzie usmażone. Sos: masło rozpuścić w rondlu, rozprowadzić z mąką i podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, aż powstanie gładki sos. Ponownie umieścić na ogniu i stale mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego położyć 3 płaty latanii i pokryć połową mięsa. Czynności powtórzyć dwukrotnie. Ostatnią warstwę powinny Stanowic płaty latanii. Przykryć serem i polać beszamelem Zapiekać w 190 stopniach przez pół godziny, do zrumienienia wierzchu.
Lazania 9
Obgotowywanie płatów lazanii w osolonym wrzątku.
Lazania 9
Smażenie mielonej łopatki wieprzowej do lazanii.
Lazania 9
Dodanie pomidorów do smażonego mięsa mielonego.
Lazania 9
Przygotowanie sosu beszamelowego do lazanii.

Tagi:

sery sosy ser