Sposób przygotowania:
Lazania 9
Płaty lazanii obgotować. Sprasowany czosnek obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso i podsmażać, aż równomiernie się zrumieni. Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz i bazylię, wymieszać i potrzymać na ogniu, aż mięso będzie usmażone. Sos: masło rozpuścić w rondlu, rozprowadzić z mąką i podsmażać przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, aż powstanie gładki sos. Ponownie umieścić na ogniu i stale mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego położyć 3 płaty latanii i pokryć połową mięsa. Czynności powtórzyć dwukrotnie. Ostatnią warstwę powinny Stanowic płaty latanii. Przykryć serem i polać beszamelem Zapiekać w 190 stopniach przez pół godziny, do zrumienienia wierzchu.