czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Lazania bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie jest dość kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś tak pysznego:) Bo danie jest bardzo pyszne!

Lazania bolognese

Składniki:

Lazania bolognese

 

  • Składniki:
  • 350 g makaronu lazania,
  • 500g mięsa mielonego,
  • ząbek czosnku,
  • duża cebula,
  • 300g pieczarek,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka przyprawy do pomidorów,
  • łyżeczka ognistej mieszanki przypraw,
  • sól morska z pieprzem.

 

Sposób przygotowania:

Lazania bolognese
Przygotować sos: Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką. Smażyć chwilę. Dodać zimne mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić jeszcze jakieś 8minut, aż sos nieco odparuje. Doprawić ognistą mieszanką oraz przyprawą do pomidorów. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą z pieprzem. Płaty makaronu wkładać na niecałą minutę do osolonego wrzątku. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć troszkę sosu, ułożyć płaty makaronu, posmarować sosem, wyłożyć połowę mięsa oraz połowę grzybów, posypać 1/3 startego sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem. Wyłożyć resztę mięsa oraz pozostałe grzyby, posypać 1/3 sera. Wierzch przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem i posypać resztą sera. Piec około 30minut w temp. 180st.