Sposób przygotowania:
Lazania na macy z cukinią
Najpierw przygotowujemy nadzienie cukiniowe: Posiekaną cebulę i czosnek ( 2 ząbki) szklimy na oleju, dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, solimy i pieprzymy. Dusimy razem aż cukinia zmięknie (ok. 5 minut). Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy i wyłączamy palnik. Studzimy farsz. Sos pomidorowy: Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę (średni płomień), dodajemy oregani i krótko 1-2 minuty, czosnek nie może zmienić koloru. Dodajemy przecier, bazylię. Solimy. Dusimy parę minut. Dalej postępujemy jak przy klasycznej lazagne - układamy kolejno warstwy. Musimy pamiętać aby maca była zawsze pokryta sosem lub farszem - inaczej nie zmięknie. Do naczynia żaroodpornego najpierw dajemy warstwę sosu pomidorowego, na to układamy macę ( łamiemy jeśli trzeba aby dopasować do wielkości naczynia), na to warstwa cukiniowa, trochę sera, znowu maca, masa cukiniowa i kilka łyżek sosu pomidorowego. I tak następne warstwy. Na wierzch dajemy pomidory i ser. U mnie wyszły chyba 3, ale można zrobić więcej warstw. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.