zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Lazania na macy z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Śmiało mogę powiedzieć że to klasyczna lazania ( lasagne) wegetariańska, bo tak smakuje!

Lazania na macy z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lazania na macy z cukinią

 

  • 500 g startej cukinii (użyłam 300)
  • 200 g pełnoziarnistej macy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g sera ricotta
  • puszka pomidorów ( lub przecieru w kartoniku)
  • przyprawa Arabiata Royal Brand
  • 50 g sera żółtego (do posypania)
  • sól i pieprz do smaku
  • oregano 1 łyżeczka
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Lazania na macy z cukinią
Najpierw przygotowujemy nadzienie cukiniowe: Posiekaną cebulę i czosnek ( 2 ząbki) szklimy na oleju, dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, solimy i pieprzymy. Dusimy razem aż cukinia zmięknie (ok. 5 minut). Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy i wyłączamy palnik. Studzimy farsz. Sos pomidorowy: Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę (średni płomień), dodajemy oregani i krótko 1-2 minuty, czosnek nie może zmienić koloru. Dodajemy przecier, bazylię. Solimy. Dusimy parę minut. Dalej postępujemy jak przy klasycznej lazagne - układamy kolejno warstwy. Musimy pamiętać aby maca była zawsze pokryta sosem lub farszem - inaczej nie zmięknie. Do naczynia żaroodpornego najpierw dajemy warstwę sosu pomidorowego, na to układamy macę ( łamiemy jeśli trzeba aby dopasować do wielkości naczynia), na to warstwa cukiniowa, trochę sera, znowu maca, masa cukiniowa i kilka łyżek sosu pomidorowego. I tak następne warstwy. Na wierzch dajemy pomidory i ser. U mnie wyszły chyba 3, ale można zrobić więcej warstw. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Lazania na macy z cukinią
Postępujemy jak przy klasycznej lazagne - układamy kolejno warstwy
Lazania na macy z cukinią
Musimy pamiętać aby maca była zawsze pokryta sosem lub farszem - inaczej nie zmięknie