alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, pożywna i baaaardzo kaloryczna lazania z pomidorowym mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek. Polecam:-)

Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem

Sos pomidorowo-mięsny

Sos beszamel

Dodatkowo

  • 1/2 opakowania makaronu lazania

Sposób przygotowania:

Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojone pieczarki i razem smażyć. Mięso wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 10 min. Dodać passatę i podgrzewać bez przykrycia aż woda trochę odparuje. Dodać pieczarki i gotować razem jeszcze 5 min.

Sos beszamel:

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając przygotować zasmażkę. Następnie wlewać mleko i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. 

Naczynie do lazanii posmarować sosem beszamel, ułożyć płaty makaronu, następnie sos pomidorowy, znów beszamel i posypać startym serem. Postępować tak do skończenia składników. 

Zapiekać w temp 180 st 30 min pod przykryciem oraz 15-20 min bez przykrycia. 

Smacznego:-)
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Do podduszonego mięsa dodajemy passatę oraz podsmażone pieczarki
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Mięso dusić z podsmażonymi pieczarki i cebulką
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Z masła, mąki i mleka przygotować sos beszamelowy
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem beszamelowym
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Na beszamelu układamy obok siebie płaty makaronu lazania
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Na makaron wykładamy sos pomidorowy, na to beszamel
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika na 45-50 min