Sposób przygotowania:
Włoska lazania bolognese
Sos pomidorowy z mięsem: Podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką i stopniowo dolewamy mleko nie przerywając mieszania. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut.