Sposób przygotowania:
Lazania z pomidorowym sosem mięsnym i beszamelem
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojone pieczarki i razem smażyć. Mięso wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 10 min. Dodać passatę i podgrzewać bez przykrycia aż woda trochę odparuje. Dodać pieczarki i gotować razem jeszcze 5 min.
Sos beszamel:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając przygotować zasmażkę. Następnie wlewać mleko i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
Naczynie do lazanii posmarować sosem beszamel, ułożyć płaty makaronu, następnie sos pomidorowy, znów beszamel i posypać startym serem. Postępować tak do skończenia składników.
Zapiekać w temp 180 st 30 min pod przykryciem oraz 15-20 min bez przykrycia.
Smacznego:-)
Sos beszamel:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając przygotować zasmażkę. Następnie wlewać mleko i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
Naczynie do lazanii posmarować sosem beszamel, ułożyć płaty makaronu, następnie sos pomidorowy, znów beszamel i posypać startym serem. Postępować tak do skończenia składników.
Zapiekać w temp 180 st 30 min pod przykryciem oraz 15-20 min bez przykrycia.
Smacznego:-)