SUPERPRZEPIS

Lebkuchen

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Lebkuchen Więcej zdjęć (3)

Lebkuchen to ciasteczka, które przypominają pierniki. Wymyślone zostały średniowieczu we Frankonii przez tamtejszych mnichów.

Składniki:

Lebkuchen

 

  • 1/2 kostka margaryny Kasia
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag migdałów
  • 2- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,25 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

Lebkuchen
Kasię przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały. Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka( bardzo ciepłą, lecz nie gorącą).

Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się zgęstnieje. Gdy ciasto będzie zimne odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy( najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei).

Ciasteczka pieczemy przez około 7- 10 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2- 3 minutki. Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki. Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego :)
Lebkuchen
Ciasteczka przed pieczeniem powinny być formowane do wielkości orzecha włoskiego
Lebkuchen
Pierniczki spłaszczamy dopiero po ułożeniu ich na blaszce.