Leczo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Jakie leczo jest każdy widzi :) Proste do przygotowania i bardzo smaczne, idealna potrawa w sezonie i poza nim :)

Leczo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leczo

 

  • Składniki do przygotowania dużego 10 litrowego garnka (po co gotować mało :))

 

Sposób przygotowania:

Leczo
Przez cały czas gotowania mieszamy aby nic nam nie przywarło. 1. Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej i tak: - cebulę. kiełbasę, cukinię kroimy w pół talarki - paprykę w drobne paseczki - pieczarki w pół plasterki - pomidory jeżeli używamy świeżych należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kawałki - marchewkę zetrzeć na drobnej tarce - koperek posiekać 2. Do garnka wlewamy trochę oleju, podgrzewamy i wrzucamy do niego cebulkę i smażymy do zeszklenia się. 3. Dorzucamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy pod przykryciem aż zrobią się miękkie. 4. Wrzucamy paprykę oraz cukinię znów podduszam przez kilka minut. 5. Następny etap to dodanie marchewki. 6. Kiedy wszystko się ładnie dusi pod przykryciem na niedużym ogniu na patelni podsmażamy kiełbasę i dodajemy ją do garnka. 7. Teraz wrzucamy pomidory (z sokiem jeżeli używamy pomidorów w puszce). 8. Ostatni etap do dodanie posiekanego kopru. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut na małym ogniu i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Danie podajemy samo lub z chlebkiem (najlepiej własnego wypieku :))
Leczo
Leczo w zbliżeniu