Wiks

Wiks

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Leczo

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma nic lepszego niż pyszny i zdrowy obiad ze świeżych warzyw. Leczo smakuje samo, z chlebem, z ziemniakami... Co kto lubi ! :)

Leczo

Składniki:

Leczo

 

  • 3 cukinie
  • 1 papryka (najładniej wygląda czerwona)
  • 1 cebula (ja używam białej)
  • 2 pomidory
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta, koperek)
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • 1-2 łyżki masła roślinnego lub zwykłego
  • 0,5-1 szklanki wody
  • ewentualnie 20 dag pokrojonej w kosteczkę kiełbasy lub innego mięsa (dla niewegetarian :))

Sposób przygotowania:

Leczo
Z obranych cukinii i z papryki wykroić nasiona. Obrać cebulę. Tak przygotowane warzywa pokroić w drobną kostkę.
Cukinię gotować razem z wodą, masłem i kostką rosołową, wsypać trochę soli, pieprzu i vegety, liście laurowe i ziela angielskie. Po zagotowaniu dusić na wolnym ogniu.
Na patelni poddusić paprykę 5 minut, dodać cebulę i dusić kolejne 5 minut, a następnie dodać do gotującej się cukinii.
Zrumienić mięso na patelni i dodać do garnka z cukinią.
Cukinię gotować w sumie 20-30 minut. Pod koniec, gdy cukinia już zmięknie, dodać sparzone, obrane, drobno pokrojone pomidory, koperek i doprawić do smaku.
Podawać samo, z chlebem, z ryżem lub z ziemniakami.