marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Leczo po grecku.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warzywa oczyścić,opłukać i pokroić w paski i talarki i dać do gar- -nka z wodą.Gotować na średnim ogniu,a ryż ugotować osobno. Przyprawić.

Leczo po grecku.

Składniki:

Leczo po grecku.

 

  • 3 duże bakłażany,
  • 3 duże kolorowe papryki,
  • 1 marchewka,
  • garstka ziół suszonych(estragon,tymianek,bazylia),
  • 1 torebka ryżu białego,
  • przyprawy takie jak papryczka chilli,pieprz ziołowy,
  • sól,
  • sos słodko-kwaśny do polania potrawy.

Sposób przygotowania:

Leczo po grecku.
Bakłażany i papryki opłukać,oczyścić z gniazd nasiennych i ogon- -ków pokroić na paski ,a marchew oskrobać i opłukać oraz pokroić na talarki.Dać to wszystko do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu ok.45 min. Ryż dać do lekko wrzącej i osolonej wody i gotować,aż spęcznieje. Pod koniec gotowania doprawić potrawkę pozostałymi przyprawa- -mi,a ryż w woreczku wyjąć z garnka,przeciąć woreczek i rozłożyć ryż na talerze płaskie,a dookoła rozłożyć leczo jarzynowe.Podaw- -ać polane sosem słodko-kwaśnym.