Sposób przygotowania:
Leczo wg Beaty
Cebule obieramy, kroimy w niewielką kostkę i szklimy w garnku/rondlu. Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i dusimy ok 20 min (warzywa puszczą sok i nie ma potrzeby podlewania wodą) Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wydrążamy pestki. Powstałe "łódeczki" kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy gdy pomidory lekko się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Chwilę razem dusimy aby smaki się połączyły. Podajemy na ciepło. Smacznego :) Z tych proporcji wyjdzie spora ilość leczo.