Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Leczo z baleronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Leczo z baleronem i warzywami jest bardzo smaczne i pożywne. Baleron można zastąpić dowolnie wybraną wędliną.

Leczo z baleronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z baleronem

 

  • 1 czerwona cebula
  • 2 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 dag baleronu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Leczo z baleronem
Baleron pokroić w kostkę, lekko zrumienić na smalcu. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojoną paprykę, podsmażyć. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać kostkę rosołową i dusić przez chwilę. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować. Pod koniec dodać pokrojone pomidory, wędlinę, ketchup, koncentrat, zmiażdżony czosnek i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku, wymieszać.
Leczo z baleronem
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę
Leczo z baleronem
Pokrojony w kostkę baleron lekko zrumienić na smalcu
Leczo z baleronem
Cukinię i pomidory połączyć z paprykę i cebulą
Leczo z baleronem
Dodać baleron i pozostałe składniki wymieszać