SUPERPRZEPIS

Leczo z białą kapustą i szynką

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Leczo z białą kapustą i szynką Więcej zdjęć (5)

Leczo z mieloną szynką i warzywami jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Podawać samo lub z pieczywem.

Składniki:

Leczo z białą kapustą i szynką

 

  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe cukinie
  • 2 papryki
  • 70 dag pomidorów
  • 20 dag kapusty białej
  • 20 dag szynki mielonej
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Leczo z białą kapustą i szynką
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodać pokrojoną w słupki paprykę, podsmażyć, przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody, pokruszyć kostkę rosołową, dusić pod przykryciem przez kilka minut. Szynkę pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym oleju, wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, poddusić. Dodać pokrojoną białą kapustę, wymieszać, podsmażyć. Wszystko połączyć z papryką, dodać koncentrat, pomidory, posiekany czosnek, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.
Leczo z białą kapustą i szynką
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić
Leczo z białą kapustą i szynką
Na rozgrzanym oleju podsnmażyć cebulę i paprykę
Leczo z białą kapustą i szynką
Zrumienioną szynkę połączyć z pokrojoną cukinią
Leczo z białą kapustą i szynką
Wszystkie przygotowne składniki przełożyć do garnka dodać koncentrat