Sposób przygotowania:
Leczo z cukinią i ryżem
Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zanurzyć chwilę we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić kostki. Cukinie umyć, pokroić w kostkę, uprzednio wyciąć pestki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półtalarki. W garnku podsmażyć pokrojoną kiełbasę, zrumienić i odstawić do miski. W tym samym garnku podsmażyć cebulę oraz paprykę kilka minut, gdy nieco zmięknie, dodać pokrojoną cukinię, pomidory i smażyć kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość zalać wodą, dodać kostkę rosołową, dusić do miękkości, doprawić do smaku . Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Podawać z porcją ryżu.