Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Leczo z cukinią i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zwykle leczo podaję z pieczywem, ale tym razem spróbowałam z ryżem, polecam.

Leczo z cukinią i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinią i ryżem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią i ryżem
Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zanurzyć chwilę we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić kostki. Cukinie umyć, pokroić w kostkę, uprzednio wyciąć pestki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półtalarki. W garnku podsmażyć pokrojoną kiełbasę, zrumienić i odstawić do miski. W tym samym garnku podsmażyć cebulę oraz paprykę kilka minut, gdy nieco zmięknie, dodać pokrojoną cukinię, pomidory i smażyć kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość zalać wodą, dodać kostkę rosołową, dusić do miękkości, doprawić do smaku . Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Podawać z porcją ryżu.
Leczo z cukinią i ryżem
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę.....
Leczo z cukinią i ryżem
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę.
Leczo z cukinią i ryżem
Warzywa podsmażyć w garnku po usmażeniu kiełbasy.
Leczo z cukinią i ryżem
Do leczo dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę z mąką.