Sposób przygotowania:
Leczo z fasolką szparagową 4
Fasolkę obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki średniej długości. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem soli. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości paski. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dusimy pod przykryciem oddzielnie do czasu aż będą miękkie (na dno garnka kładziemy kawałek margaryny i z 50 ml wody). Do garnka wsypujemy fasolkę, marchew, cebulę i paprykę. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do warzyw. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, 125 ml wody i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowane leczo podaję z duszonymi ziemniakami.