aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Leczo z filetem kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wiosenne leczo w wersji na ostro, bo z gyrosem z kurczaka. Ma ono zupełnie inny smak od tego przygotowywanego z kiełbasą.

Leczo z filetem kurczaka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leczo z filetem kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Leczo z filetem kurczaka
Filet myjemy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawą do gyrosa, co jakiś czas mieszając. Cukinie myjemy i osuszamy, kroimy w ćwierć plasterki razem ze skórką. Wrzucamy do garnka z dwoma łyżkami oleju. Smażymy przez 3 minuty co chwilę mieszając.

Do cukinii dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dorzucamy do garnka. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do lecza. Smażymy przez 5 minut i dorzucamy usmażonego wcześniej fileta kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy.

Na patelni na której wcześniej smażyliśmy fileta, smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Gotowe przekładamy do lecza i ponownie dokładnie je mieszamy.

Tak przygotowane leczo z gyrosem podajemy na ciepło, wówczas najlepiej smakuje.
Leczo z filetem kurczaka
Do pokrojonej w ćwierć plasterki cukinii dodajemy pomidory z puszki.
Leczo z filetem kurczaka
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Leczo z filetem kurczaka
Fileta kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa, dorzucamy do lecza.
Leczo z filetem kurczaka
Dodajemy pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy.
Leczo z filetem kurczaka
Na koniec dodajemy usmażone pokrojone w plasterki pieczarki.