Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Leczo z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robię go często latem i jesienią gdy trwa sezon na pomidory

Leczo z jajem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo z jajem

 

Sposób przygotowania:

Leczo z jajem
Przygotowanie tej potrawy zaczynam od oczyszczenia i pokrojenia warzyw. Z pomidorami różnie postępuję- jeśli jest czas sparzam je i obieram ze skórki, najczęściej jednak kroję ze skórką na cząstki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dosypuję cukinię, a chwilę później paprykę.Kiedy warzywa będą prawie miękkie dorzucam pomidory. Solę, przyprawiam papryczką, czosnkiem i najlepiej świeżą bazylią, kilkoma listkami. Gdy tylko pomidory stracą surowy smak wlewam rozbełtane z mlekiem jajka. Ledwo się zetną zestawiam potrawę z ognia. Jeszcze raz sprawdzam smak. Podaję z chlebem albo makaronem razowym
Leczo z jajem
Warzywa duszą się na patelni na dużym ogniu
Leczo z jajem
Pomidory dodaję najczęściej pokrojone ze skórką