Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne kolorowe leczo z ostrym akcentem i kiełbasą.

Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem

 

  • 500 g. kiełbasy ( śląskiej )
  • 6 średnich pomidorów
  • 2 średnie cebule ( pokroić w drobną kostkę )
  • 6 ząbków czosnku ( posiekać )
  • 6 papryk: żółta, czerwona, zielona
  • 250 g. pieczarek ( pokroić w plastry )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • papryka słodka i ostra ( w proszku )
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 pęczki szczypiorku ( posiekać )
  • przyprawy: sól / pieprz / maggi

 

Sposób przygotowania:

Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem
► W garnku na tłuszczu (margaryna z odrobiną masła) podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Następnie dorzucić, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojaną w 2 cm paski, pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, przyprawić solą, pieprzem, paprykami i pod przykryciem dusić. ► Pod koniec gdy wszystko będzie już prawie miękkie dodać, bulion warzywny, sos sojowy, sambal oelek i zaprawić 2 łyżeczkami mąki z wodą, posypać szczypiorkiem oraz przyprawić z maggi do smaku.
Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem
Etap 1
Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem
Po połączeniu przygotowanych składników jeszcze trochę pod przykryciem dusić - doprawić i można podawać.