SUPERPRZEPIS

Leczo z kukurydzą.

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Leczo z kukurydzą.

Cukinię do lecza można zastąpić kabaczkiem.

Składniki:

Leczo z kukurydzą.

 

  • 2 szt cukinia lub kabaczek,
  • 30 dag kiełbasa podwawelska,
  • 4-5 szt kiełbasa parówkowa cienka,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt papryka,
  • 6 szt pomidory,
  • 1 szkl kukurydza z puszki,
  • 2-3 łyżki ketchup,
  • 2 łyżeczki papryka mielona,
  • 3 łyżki oliwa,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier,
  • 1 ząbek czosnek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kukurydzą.
Pomidory sparzyć wrząca wodą, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Cukinię obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać cukinię i pokrojoną w słupki paprykę, wymieszać i dusić około 10 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki a parówkę w słupki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć pokrojone kiełbasy i podsmażyć. Gdy cukinia jest na pół miękka, dodać pomidory i gotować do miękkości. Pod koniec włożyć kiełbasę, dodać mieloną paprykę, ketchup, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i osączoną z zalewy kukurydzę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zagotować. Podawać z pieczywem.