AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Leczo z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Leczo węgierskie z dodatkiem pieczarek.

Leczo z pieczarkami

Składniki:

Leczo z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z pieczarkami
Na rozgrzanym tłuszczu ( może być olej albo smalec, jednak przyrządzone na smalcu leczo jest smaczniejsze ) smażyć cebulę pokrojoną w półplasterki- podlewać wodą, żeby się nie przypaliła. Do podsmażonej cebuli wrzucić pieczarki pokrojone na kawałeczki, gdy się trochę podduszą- wrzucić boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę- co jakiś czas można dolać trochę wody i dusić na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do garnka. Następnie wrzucamy papryki pokrojone na grubsze paseczki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Dusimy na małym ogniu, aż papryka trochę zmięknie, ale lepiej, żeby była lekko twarda, to nie będzie z niej odchodziła skórka. Na koniec przyprawiamy i jak jest za gęste to można dodać wody- niekoniecznie, bo pomidory puszczą dużo soku. Najlepiej smakuje podane z ryżem, ale można też jeść z pieczywem. Zamiast pomidorów można dodać pod koniec gotowania przecier pomidorowy 200 g. SMACZNEGO :)