marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Legumina owocowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Legumina owocowa

Składniki:

Legumina owocowa

 

  • 30 dag białego ciasta biszkoptowego
  • 30 dag kakaowego ciasta biszkoptowego
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów łuskanych
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 3 krążki ananasa z puszki
  • 20-25 wypestkowanych wiśni z konfitur
  • 1/2 szklanki rumu
  • do polewy:
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 3/4 l mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Legumina owocowa
Oba rodzaje ciasta biszkoptowego pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w letniej wodzie, następnie osączyć, orzechy grubo posiekać. Krążki ananasa osaczyć, pokroić. Banana i pomarańczę obrać ze skórki, pokroić. Na dnie salaterki ułożyć warstwę mieszanej kostki biszkoptowej, polać ciasto rumem, posypać orzechami, rodzynkami, rozdrobnionymi owocami oraz wiśniami. Na wiśniach ułożyć następną warstwę kostki biszkoptowej, polać rumem, i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Z budyniu zrobić krem waniliowy: Budyń w proszku rozprowadzić 6 łyżkami zimnego mleka, dodać cukier i żółtko, wymieszać na gładką masę. Zagotowane mleko zdjąć z ognia, wlać mieszankę, po czym całość zagotować, ciągle mieszając. Ubite na pianę białko dodać do gorącego kremu budyniowego. Gorący krem wylać na biszkoptowy przekładaniec. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego