IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Lekka czekoladowa babeczka z krówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami z posmakiem likieru orzechowego.

Lekka czekoladowa babeczka z krówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka czekoladowa babeczka z krówkami

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • ok 15 sztuk cukierków "Krówki"

 

 

  • polewa czekoladowa gotowa

 

  • lukier biały gotowy

 

  • 4 łyżki likieru orzechowego

Sposób przygotowania:

Lekka czekoladowa babeczka z krówkami
Każdego cukierka "Krówkę" kroimy na ok 4-5 kawałków. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, po koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy margarynę oraz likier i ponownie mieszamy, delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy, moja silikonowa babka, a następnie posypać orzechami i na wierzch krówkami. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w temp. 180'C. Gotową lekką babkę wyciągamy z formy i polewamy polewą czekoladową a następnie lukrem. Smacznego !!
Lekka czekoladowa babeczka z krówkami
Kroimy cukierki Krówki na 4-5 kawałków, tak by były mniejsze.
Lekka czekoladowa babeczka z krówkami
do ciasta dodajemy przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia i kakao
Lekka czekoladowa babeczka z krówkami
Ciasto mieszamy dokładnie najlepiej drewniana łyżką
Lekka czekoladowa babeczka z krówkami
Gotowe ciasto wlewamy fo rormy baki wsypujemy orzechy a następnie krówki

Tagi:

jajko jajka