rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Lekki bigosik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie nadaje sie w diecie Dukana w 2 fazie P+W

Lekki bigosik

Składniki:

Lekki bigosik

 

  • 2kg kapusty kiszonej
  • 2 kiełbaski z fileta
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5kg wołowiny gulaszowej
  • 0,5kg cielęciny
  • 0,5kg udźca z indyka
  • kilka listków bobkowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół szkl. ciemnego sosu sojowego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • troche majeranku

Sposób przygotowania:

Lekki bigosik
Kapustę odcisnąć,pokroić i wrzucić do garnka,zalać wodę tak aby lekko kapustę zakrywała i dodać listki i ziele.Gotować do miekości. W czasie gotowania kapusty przygotowac mięso.Najdłużej gotuję sie wolowina i ją najlepięj zacząć gotować jeszcze przed kapustą.W drugiej kolejności gotuję sie cielęcina,potem udziec a najkrócej pierś z kurczaka. Kiedy kapusta będzie już miękka doprawić ją sosem sojową,przecierem i majrankiem.Na koniec dodawać wszystkie mięsa i gotować nadal.Ostudzic i następnego dnia podgrzewć jeszcze raz.Najlepszy bigos jest kiedy gotuję sie go 7 dni i Was do tego zachęcam,a najlepiej jeśli każdego dnia dodacie kolejny rodzaj mięsa,jako ostatnią oczywiście kiełbaskę.