Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Lekki sernik na budyniowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo kruchy spód, lekki środek i zabójczo kokosowy wierzch.

Lekki sernik na budyniowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki sernik na budyniowym spodzie

 

  • spód: 2 budynie waniliowe
  • szklanka mąki
  • jajko
  • 125 g tłuszczu
  • 4 łyżki cukru
  • masa: kg sera z wiadra
  • 2 jajka
  • budyń jasny
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka otartej skórki
  • kruszonka: 50 g masy kokosowej z kostki
  • 50 g tłuszczu
  • 2 łyżki cukru
  • mąka
  • kakao do posypania ciasta
  • 2 mandarynki

Sposób przygotowania:

Lekki sernik na budyniowym spodzie
Składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i miksujemy razem. Ma powstać masa przypominająca kaszkę. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wysypujemy ciasto i ugniatamy, aby dobrze dolegały do brzegów pomagamy sobie słoikiem. Dociskamy nim do brzegów i ubijamy ciasto aby dobrze przylegało. Posypujemy kakao, dziurawimy widelcem i wstawiamy do lodówki aby schłodzić około 30 min. Wszystkie składniki na ser wrzucamy do malaksera i miksujemy razem. Wyjmujemy tortownicę, na spodzie układamy cząstki mandarynek, a następnie wylewamy masę serową i równamy. Kokos rozgniatamy ( można widelcem, a można mikserem) z tłuszczem, cukrem i dodajemy tyle mąki aby powstała masa jak kasza perłowa. Taką masą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Lekki sernik na budyniowym spodzie
Składniki na ciasto miksujemy, aby się połączyły ale nie zbiły w jedną kulę.
Lekki sernik na budyniowym spodzie
Ciasto wysypujemy do tortownicy i ugniatamy.
Lekki sernik na budyniowym spodzie
Schłodzony spód posypujemy kakao i układamy cząstki mandarynek.
Lekki sernik na budyniowym spodzie
Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy, trzeba pilnować aby wierzch się zbytnio nie przypiekł.