Torcik sycylijski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt można upiec według własnego przepisu.

Torcik sycylijski

Składniki:

Torcik sycylijski

 

  • Ciasto:
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • proszek do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 250 g riccoty,
  • 50 g cukru pudru,
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego,
  • 75 g kandyzowanych owoców
  • 30 g migdałów,
  • 75 g gorzkiej czekolady,
  • 100ml śmietanki
  • płatki czekoladowe,
  • łyżeczka żelatyny.

 

Sposób przygotowania:

Torcik sycylijski
1.Masło utrzeć z cukrem,solą ,jajkami i cukrem wanilinowym.Następnie wymieszać z mąką pszenną,ziemniaczaną i łyżeczką proszku do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok.40min. 2. Żelatynę namoczyć w wodzie,a ricottę wymieszać z 1/2 cukru pudru i dwoma łyżkami likieru.Następnie dodać owoce i posiekaną czekoladę.. 3.Zagotować dwie łyżki wody i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę, po czym od razu wymieszaj z kremem.Odstawić na ok.30min. 4.Biszkopt przekrój na 3 części.Krążek nasącz 1,5 łyżki likieru i rozsmaruj krem.Z resztą krążków zrób tak samo.Na ostatni krążek wyłóż bitą śmietanę,udekoruj owocami i płatkami czekolady. Trzymaj w lodówce przez ok 30min.