Sposób przygotowania:
Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami
Zaczynamy od zrobienia pasty z czosnku niedźwiedziego.
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy, wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie solimy do smaku solą morską.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i formujemy z niego małe kuleczki. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Ugotowane odławiamy i odstawiamy.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek. Wsypujemy ryż i mieszamy, aż ryż zeszkli się. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu - dusimy. Po ok 10 min dolewamy znów 1/2 szklanki bulionu i tak, aż ryż ugotuje się. Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelnię dajemy 1 łyżeczkę masła dodajemy pulpeciki chwilę podsmażamy dodajemy kalafior potem ryż. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy, wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie solimy do smaku solą morską.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i formujemy z niego małe kuleczki. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Ugotowane odławiamy i odstawiamy.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek. Wsypujemy ryż i mieszamy, aż ryż zeszkli się. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu - dusimy. Po ok 10 min dolewamy znów 1/2 szklanki bulionu i tak, aż ryż ugotuje się. Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelnię dajemy 1 łyżeczkę masła dodajemy pulpeciki chwilę podsmażamy dodajemy kalafior potem ryż. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.