iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami. Danie, które można podgrzać na drugi dzień. Smacznie szybko i zdrowo.

Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami

Składniki:

Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami

 

  • 30 dag mięsa z indyka

 

 

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego

 

 

 

  • pęczek dymki

 

 

 

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

 

 

 

 

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami
Zaczynamy od zrobienia pasty z czosnku niedźwiedziego.

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy, wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie solimy do smaku solą morską.

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i formujemy z niego małe kuleczki. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Ugotowane odławiamy i odstawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek. Wsypujemy ryż i mieszamy, aż ryż zeszkli się. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu - dusimy. Po ok 10 min dolewamy znów 1/2 szklanki bulionu i tak, aż ryż ugotuje się. Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.

Na patelnię dajemy 1 łyżeczkę masła dodajemy pulpeciki chwilę podsmażamy dodajemy kalafior potem ryż. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.