Sposób przygotowania:
Leniwa baba z chrupiącą kruszonką
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże rozcierając w palcach. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Polewamy olejem, Zalewamy zimnym mlekiem ( naprawdę zimnym! ) Dodajemy rozbełtane wcześniej jajka ( jeśli duże to 2 , jeśli mniejsze to 3 ). Zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę ( ja dodałam to i to ) Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia.Kruszonka: Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto, tak by pokryła całą górę. Pieczemy 40 minut / 180C.
edytaha