Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna , lekka babka z chrupiącą kruszonką i rodzynkami , w sam raz na Świąteczny stół!

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką

 

  • Ciasto:

 

  • drożdże – 5 dag
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 op
  • olej – 0,5 szklanki
  • zimne mleko – 0,5 szklanki
  • jajka rozbełtane – 3 szt
  • mąka – 2,5 szklanki
  • + rodzynki / żurawina

 

 

  • Kruszonka :

 

  • mąka – 3 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże rozcierając w palcach. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Polewamy olejem, Zalewamy zimnym mlekiem ( naprawdę zimnym! ) Dodajemy rozbełtane wcześniej jajka ( jeśli duże to 2 , jeśli mniejsze to 3 ). Zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę ( ja dodałam to i to ) Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia.Kruszonka: Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto, tak by pokryła całą górę. Pieczemy 40 minut / 180C.
Leniwa baba z chrupiącą kruszonką
Przepyszna , lekka babka z chrupiącą kruszonką i rodzynkami , w sam raz na Świąteczny stół!