Sposób przygotowania:
Leniwe kluseczki z cynamonem
Do miski włożyłam serek, wbiłam jajko i wsypałam mąkę. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym wypadku kluski rozpadną się w czasie gotowania. Nastawiłam wodę na kluski. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się rozgrzało, wsypałam tartą bułkę i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając smażyłam ją do zrumienienia. Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej trochę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam i szybko rozłożyłam na talerzach. Polałam zrumienioną na maśle bułką tartą, posypałam cukrem i cynamonem.