Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Leniwe pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, szybkie i mało pracochłonne kluchy

Leniwe pierogi

Składniki:

Leniwe pierogi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi
Ser lub dobrze odciśnięty twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito. Połowę masła rozetrzeć, dodać sól, połączyć kolejno z żółtkami i dodawanym stopniowo serem. Utartą masę wymieszać z pianą białek i mąką. Formować z ciasta dość grube wałki, na stolnicy wysypanej mąką spłaszczyć je trochę nożem, krajać skośne kawałki (jak kluski - kopytka), wkładać do wrzącej osolonej wody i (gotować powoli, aby nie rozpadły się. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na okrągły półmisek i polać masłem. Oddzielnie podać cukier. Można również podać je ze śmietaną i cukrem, a także z przyrumienioną na maśle bułeczką i cukrem, jak również wytrawne ze słoninka