IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Leniwe pierogi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Po prostu niebo w gębie (albo gęba w niebie)

Leniwe pierogi

Składniki:

Leniwe pierogi

 

  • 25 dkg chudego twarogu
  • 25 dkg ziemniaków
  • `1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Do polania:
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi
Ziemniaki ugotować, zmielić wraz z serem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść lekko twarde ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta formować (na desce posypanej mąką) wałki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć je i ukośnie odcinać pierożki. Zagotować wodę ze szczyptą soli. Wrzucać pierogi (nie przerywając wrzenia). Gotować do momentu wypłynięcia. W rondelku stopić masło, dodać cukier (zwykły i waniliowy), rodzynki oraz cynamon. Smażyć wszystko przez 2 minuty ciągle mieszając. Mieszanką polać pierogi.
Smacznego!