Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Leśna zupa cukiniowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa ze świeżej cukinii z dodatkiem serka topionego z pieczarkami. Leśna, bo z dodatkiem mieszanki leśnych grzybów :)

Leśna zupa cukiniowo-serowa

Składniki:

Leśna zupa cukiniowo-serowa

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 kg leśnych grzybów
  • 1 cukinia
  • 100 g serka topionego z pieczarkami
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Leśna zupa cukiniowo-serowa

Etap 1

Leśna zupa cukiniowo-serowa
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na maśle.

Etap 2

Leśna zupa cukiniowo-serowa
Oczyszczone i pokrojone grzyby dodane do cebuli.

Grzyby (użyłam świeżych kurek i koźlaków) oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli, usmażyć.

Etap 3

Leśna zupa cukiniowo-serowa
Tarta cukinia serek topiony i przyprawy dodane do grzybów.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, dodać do grzybów.

Dodać też serek topiony, trochę soli i pieprzu.

Podsmażać kilka minut często mieszając, aż serek się roztopi.

Etap 4

Leśna zupa cukiniowo-serowa
Bulion drobiowy dodany do podsmażonych z cukinią grzybów.

Do grzybów z cukinią wlać bulion, zagotować.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.

Etap 5

Leśna zupa cukiniowo-serowa

Do zupy dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

zupa warzywa