Letni szybki bigos

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten przepis pochodzi z gazetki"Przyślij przepis" i jest autorstwa pani Moniki Razniewskiej.Bigosik palce lizać.Polecam.

Letni szybki bigos

Składniki:

Letni szybki bigos

 

  • 2 średnie główki młodej kapusty
  • 0,5kg. kiełbasy(ja użyłam podwawelskiej)
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 2 duże cebule
  • słoik sosu słodko-kwaśnego
  • sól,pieprz
  • pęczek koperku(w oryginale zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:

Letni szybki bigos
Kapustę myjemy,szatkujemy i solimy.Wkładamy do garnka zalewamy szklanka wody i gotujemy do miękkości.Cebule kroimy niezbyt drobno, a kiełbasę i oczyszczone pieczarki w kostkę..Wszystkie składniki kolejną podsmażamy(uważając,by pieczarki nie odparowały)i dodajemy do kapusty.Wlewamy sos słodko-kwaśny i przyprawiamy pieprzem i solą.Gotujemy jeszcze z 10 min.Na koniec dodajemy drobna posiekany koperek.Bigosik jest wyborny po podgrzaniu na drugi dzień.