SUPERPRZEPIS

Letnia sałatka z pęczaku i bobu

  • 1
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Letnia sałatka z pęczaku i bobu Więcej zdjęć (5)

Choć wiosna tego roku płata pogodowe figle, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania.

Składniki:

Letnia sałatka z pęczaku i bobu

 

  • Składniki dla 2 osób:

 

 

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka z pęczaku i bobu
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną pokrywka. Uważamy przy tym, aby nie wyparowało zbyt dużo wody. Po ugotowaniu zostawiamy na 30 minut pod przykryciem, możemy owinąć w gazetę i w kocyk. Tak opatulona kasza spęcznieje i stanie się sypka. Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z zewnętrznej łuski. Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyżki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cytryny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
Letnia sałatka z pęczaku i bobu
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła
Letnia sałatka z pęczaku i bobu
Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki.
Letnia sałatka z pęczaku i bobu
Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy.
Letnia sałatka z pęczaku i bobu
Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego.