SUPERPRZEPIS

Letnia wersja pstrąga

  • 1
  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Letnia wersja pstrąga Więcej zdjęć (2)

Pieczony pstrąg z bakaliami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Letnia wersja pstrąga

 

  • 1 szt pstrąg,
  • cytryna,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka pestki dyni,
  • 1 łyżka orzeszki pistacjowe,
  • 1 łyżka słonecznik,
  • cebula czerwona,
  • Sól,
  • 3 szt pomidorki koktajlowe,
  • 1 łyżeczka owoce goji

 

Sposób przygotowania:

Letnia wersja pstrąga
Pstrąga myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem . Rybę z każdej strony solimy także w środku brzuszka. Cytrynę 1/4 jej części kroimy w kostkę i wkładamy do brzuszka wraz z kawałkiem masła. Cebulę czerwona obieramy z łupiny kroimy w piórka układamy na pstrągu . Rybę zawijamy w folie aluminiową posmarowana masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Na patelni wszystkie bakalie prażymy. Po ok 25 min pstrąga lekko rozwijamy dodajemy pomidorki i bakalie i wkładamy do piekarnika na ok 6min. Wkładamy już rozwiniętą rybę ,żeby nabrała złotego koloru Ryba jest gotowa -posypujemy ją posiekanym koperkiem ,szczypiorkiem
Letnia wersja pstrąga
Po upieczeniu folie odkrywamy dodajemy bakalie i jeszcze podpiekamy ok 6 min