Sposób przygotowania:
Letnia zupa jarzynowa
Boczek pokroiłam w kostkę. Wszystkie warzywa umyłam, obrałam i rozdrobniłam. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam boczek, gdy się trochę stopił dodałam cebulę i papryki. Podsmażyłam mieszając, a następnie przełożyłam do docelowego garnka na zupę. Na patelnię natomiast wrzuciłam rozdrobnione warzywa korzeniowe: seler, pietruszkę i marchew i również podsmażyłam mieszając. Następnie przełożyłam do garnka, gdzie dodałam do warzyw przyprawy i zalałam wrzątkiem. Gotowałam 10 minut, po tym czasie dodałam cukinię, brokuł i przeciśnięty przez praskę czosnek i gotowałam następne 10 minut. Na koniec dorzuciłam pomidory, tymianek i oregano, doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam całość jeszcze 3 minuty. Zupę podałam w miseczkach posypaną startym serem i drobniutko posiekaną bazylią.