Sposób przygotowania:
Leżakująca potrawka z dziczyzny
Mięso miałam przygotować na drugi dzień i nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie marynaty, dlatego też użyłam gotowej mieszanki przypraw i dodałam nieco octu winnego. Mięso leżakowało jednak w lodówce 72 godziny i mieliśmy przepyszny obiadek. Łopatkę czyścimy, kroimy w niewielką kostkę. Do oleju dodajemy ocet winny, przyprawę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz obrany i pokrojony w talarki czosnek, dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy mięso, mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Marchewki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dziczyznę podajemy z gorącymi mini marchewkami przybranymi plasterkami masła.
elzbieta8960