szeryl23

szeryl23

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Limanda z ziemniaczkami i pomidorkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybka jest bardzo smaczna i wbrew pozorom łatwo dostępna

Limanda z ziemniaczkami i pomidorkiem

Składniki:

Limanda z ziemniaczkami i pomidorkiem

 

  • Danie dla 3 osób:
  • 3 filety z Limandy żóltopłetwej
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 mała śmietana gęsta
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • przyprawy
  • 9-10 ziemniaków
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawa do ryb
  • tymianek
  • sól

Sposób przygotowania:

Limanda z ziemniaczkami i pomidorkiem
Na początek przyprawiamy filety przyprawą do ryb ,tymiankiem ,solą oraz pieprzem moczymy najpierw w mące ,potem w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej ,tą czynność powtarzamy z każdym filetem ,kładziemy na rozgrzanej patelni i smazymy każdy filet 5 min z każdej strony .
W międzyczasie wstawiamy ziemniaczki oraz przygotowujemy sałatkę z pomidora ,pomidory kroimy w kostkę ,cebulę drobno siekamy przyprawiamy pieprzem ,solą oraz łyżeczka octu ,łyżeczką cukru dodajemy smietane i mieszamy ,ziemniaki odcedzamy ,ugniatamy s posiekanym koperkiem i 2 łyżkami masła ,i możemy podawać.
Smacznego