trufelek

trufelek

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Lionowe Muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki - jak zawsze szybko, prosto i smacznie!

Lionowe Muffinki

Składniki:

Lionowe Muffinki

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej PRYMAT
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 batony Lion w białej czekoladzie
  • 1 jabłko
  • 2 jaja
  • niepełna szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Lionowe Muffinki
Mąkę i kakao przesiewamy. Dodajemy proszek, sodę, sól, cukier. Mieszamy. Dodajemy zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach tak, aby powstała drobna kruszonka. Dodajemy drobno posiekane Liony. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, lub trzemy na grubych oczkach. W drugiej misce mieszamy jajka, starte jabłko i mleko Do suchych składników dodajemy mokre. Całość mieszamy krótko, masę wkładamy łyżką do papilotek (na ok 2/3 wysokości) Pieczemy w temp. 180°C w termoobiegu, ok 20 minut, do efektu suchego patyczka.