kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Lodowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

mniam mniam LODOWIEC.....

Lodowiec

Składniki:

Lodowiec

 

  • masło 2 kostka
  • cukier puder 1 szkl
  • galaretka owocowe 2 op
  • galaretka dowolna do zalania 2 op
  • biszkopty 30 dag
  • żółtko 1 szt
  • budyń śmietankowy 1 op
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 2 szkl
  • bułka tarta 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Lodowiec
Ugotować budyń, dodać żółtko, wymieszać i wystudzić. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Tortownicę wysmarowaną tłuszczem wysypać tartą bułką i ułożyć w niej warstwę biszkoptów maczanych kolejno w zimnej galaretce. Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo letni budyń. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Ciemny krem wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Ułożyć na nim kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką. Przykryć je jasnym kremem. Następnie całość zalać przygotowaną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Tagi:

biszkopt tarta