Sposób przygotowania:
Lody jogurtowo wiśniowe
Zaczynamy od wiśni. Przesypujemy do rondelka zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy sok z cytryny i " smażymy" kilka minut. Następnie przekładamy do blendera i miksujemy chwilkę. Dosłownie kilka obrotów, nie chcemy uzyskać papki tylko kawałki wiśni z sokiem;) Wiśnie odsączamy z soku, który pozostawiamy, przyda się później;)
Przygotowujemy masę jogurtową: Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem, śmietanę ubijamy z łyżką cukru, przelewamy do masy jogurtowej. Jeśli macie maszynkę: powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji. Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym sokiem polewamy każdą porcję lodów.
Gdy nie posiadacie maszynki: do masy dodajemy wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy, ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę. Potem tak postępujemy jeszcze 3 razy. Każdą porcję lodów polewamy pozostałym sokiem z wiśni, możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić lody - sprawdziłam doskonałe;) Życzę smacznego!
Przygotowujemy masę jogurtową: Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem, śmietanę ubijamy z łyżką cukru, przelewamy do masy jogurtowej. Jeśli macie maszynkę: powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji. Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym sokiem polewamy każdą porcję lodów.
Gdy nie posiadacie maszynki: do masy dodajemy wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy, ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę. Potem tak postępujemy jeszcze 3 razy. Każdą porcję lodów polewamy pozostałym sokiem z wiśni, możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić lody - sprawdziłam doskonałe;) Życzę smacznego!